Şişmanlatmayan Tatlılar

Gönderen websilin 15/09/2014 0 Sorular

Dr. Ender Saraç | Şişmanlatmayan Tatlılar

Dr. Ender Saraç

Merhaba, öncelikle iyi ve keyifli bir cuma günü dilerim. Çoğu kişi diyet yapmaya karar verdiğinde en çok tatlı isteğini dindirmekte zorluk çeker.

 

Çikolata isteği, özellikle bayanlarda stres anında ve adet dönemi öncesinde adeta bir krize hatta kabusa dönüşür. Aslında diyetteyken tatlıyı tamamen hayatınızdan çıkarmak gerekmez sadece ne zaman ve hangi tatlıyı ne kadar tüketebileceğinizi bilmek gerekir.

 

Bende tatlı yemeyi severim ve ara ara hem kontrollü olarak hem de püf noktalara dikkat ederek sağlıklı tatlılar da yerim. Son dönemde sadece yoğun protein ağırlıklı hatta ekmeğin bile olmadığı beslenme programları öneriliyor.

 

Ancak karbohidratın tamamen dışlandığı bir program mutsuzluğa yol açıyor. Buna bağlı olarakta aşırı hamur, tatlı krizleriyle verilen kilolar daha beter yağ olarak geri alınabiliyor. Kontrollü olarak tatlı yenirse o zaman mutsuzluk önleniyor, bedenin stresi azalıyor ve yoğun tatlı krizleri yaşanmıyor. Böylece kişiler acı çekmeden daha az stresle kilo verebiliyor.

TATLI YERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? Tabi ki beyaz un ve beyaz şeker olmayacak, kızartma ve margarinden uzak durulacak. Ama yediklerimiz son derece lezzetli olacak ve pek kiloda aldırmayacak. Mümkün mü ? Evet bu mümkün. Şimdi sizin için hazırladığım hem lezzetli hem de sağlıklı ve pek de şişmanlatmayan, tatlı krizlerinde size yardımcı olacak püf noktalar…

Tatlıların kilo aldırmaması için önemli hatta altın bir kaç kural:

1- Asla tok karnına tatlı yemeyin! Tatlıları veya meyveleri, yemekten hemen sonra yerseniz zaten yükselmekte olan kan şekeriniz çok daha hızlı olarak yükselir ve kan şekerini düşürmekle görevli organ olan pankreas aşırı insülin salgılamak zorunda kalır. Bu durumun sonucu olarak da göbek-bel çevresinde yağlanma meydana gelebilir. Sağlığımız için en doğru yol, tatlıları aç karnına veya yemeklerden 2-3 saat sonra tüketmektir.

 

2- Her ne tatlısı yerseniz yiyin mutlaka beraberinde tarçın tüketin. Yapılan araştırmalar tarçının kan şekerini dengeleyici bir özelliği olduğunu gösteriyor. Bu yüzden tatlıların hemen hemen hepsinde tarçın kullanılmaktadır. Günde ortalama olarak yarım tatlı kaşığı kadar tarçın tüketimeniz kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Eğer tatlıyı tarçınla sevmiyorsanız o zaman tarçınlı çayda içebilirsiniz.

 

3- Krom destekleri : İçinde krom içeren haplar, kan şekerinin dengelenmesine ve tatlı krizlerinin azalmasına yardımcı olabilir. Doğal bir element olan krom, pankreasın insülin salgılamasını destekleyerek kan şekerini dengeler ve tatlı krizlerini azaltabilir. En azından çok fazla tatlı tüketildiyse kan şekerinin birden yükselmesine engel olur.

 

4- Hiçbir Tatlı Yapabilecek durumda değilseniz : Hemen 1 bardak ılık ve az yağlı süt içersine 1 tatlı kaşığı toz tarçın ve az bal veya hurma şurubu karıştırarak yavaşça tüketin.

SAĞLIKLI VE ABARTILMADAN YENDİĞİNDE ŞİŞMANLATMAYAN TATLILAR:

Sağlıklı yoğurt parfe (5 kişilik)

Malzemeler: 500 gr yağsız yoğurt, 250 gr meyveli müsli, 50 gr gün kurusu kayısı, 100 gr yulaf ezmesi, 50 gr kuru incir, 50 gr kuru üzüm, 50 gr yaban mersini, 50 gr hindistan cevizi, 100 gr toz fındık

 

Hazırlanışı: Karıştırma kabınıza yoğurdunuzu koyun ve bütün malzemeleri bıçak yardımıyla küçük parçalar halinde doğrayıp güzelce karıştırın. Daha sonra kek kalıbı veya bir streçle rulo şeklinde sararak buzdolabınızda 2 – 3 saat dinlendirin. Son olarak parfenizin üzerine tarçın serpip dilimleyerek servis edin.

 

Sağlıklı çikolata topları (5 kişilik)

Malzemeler: 350 gr bitter çikolata (%70 den az kakao oranlı olmayacak). 200 gr kuru incir veya çekirdekleri çıkarılmış hurma, 2 adet yeşil elma, 150 gr meyveli müsli, 100 gr tuzsuz badem, 100 gr tuzsuz Antep fıstığı, 50 gr hindistan cevizi, 1 adet portakal, 2 adet kivi

 

Hazırlanışı: Çikolatanızı kaynayan bir tencere üzerinde benmari usulü eritiniz. Kuru meyveleri küçük parçalar halinde doğrayıp portakal kabuklarını rendeleyin. Badem fıstıklarını da bu malzemelere ekleyip erimiş çikolatanızla güzelce karıştırıp yoğurun. Kivilerinizi soyup halka halka kesin, bir tabağa dizin. Daha sonra çikolatalı karışımdan, ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın ve hindistan cevizine bulayarak halka şeklinde kestiğiniz kivinin üzerine koyun. Son olarak buz dolabında biraz dondurun ve servis yapın.ervis edin.

 

Elma dolgulu fırında ayva tatlısı. (5 kişilik)

Malzemeler: 4 adet ayva, 4 adet yeşil elma, 1 çay bardağı hurma şurubu, 5 adet karanfil, 3 adet çubuk tarçın, 1 tatlı kaşığı toz tarçın, 1 adet limon

 

Hazırlanışı: Ayvaları ikiye bölün ve çekirdeklerini çıkarıp bir ovallik verin. Tencere içerisine biraz su, tarçın, karanfil ve ayva (çekirdekleriyle beraber) koyup 10 dakika kaynatın. Başka bir tavada ise rendelenmiş limon kabuklarını elma ve toz tarçınla beraber suyunu çekene kadar soteleyin. Haşlanan ayvaları ise bir fırın kabına dizin ve sotelenen elma harcınızla ayvaların oval kısmını eşit şekilde doldurun. 200 derece ısıtılmış fırında üzerleri hafif kızarana dek fırınlayın. Son olarak hurma şurubunu üzerinde gezdirerek servis yapın.pın.ervis edin.

 

Portakal soslu ızgara ananas (5 kişilik)

Malzemeler: 1 adet ananas, 1 çorba kaşığı toz tarçın, 2 su bardağı portakal suyu, 3 çorba kaşığı hurma şurubu, 1 çorba kaşığı nişasta

 

Hazırlanışı: Ananasınızı güzelce soyup halkalar şeklinde kesin. Daha sonra fırında veya ızgara tavanızda iki tarafınıda güzelce pişirin. Bir tencere içine portakal suyu ve hurma şurubunu koyup kaynatın. Bir kase içerisinde de nişastanızı soğuk suyla eritin ve kaynayan portakal suyuna yavaş yavaş karıştırarak ilave edin. Bir taşım kaynatın. Son olarak sosunuzu soğuduktan sonra ızgara yaptığınız ananasların üzerine ilave edip servis yapın. Eğer hurma şurubunuz yoksa pekmez, agave de kullanabilirsiniz.

TATLIYI FAZLA KAÇIRDIYSANIZ KAN ŞEKERİNİ DENGELEYEN VE YAĞLANMAYI AZALTAN ÇAY TARİFİ :

Malzemeler: 1 tatlı kaşığı kuşburnu, kırılmış 1 parmak kabuk tarçın, yarım kahve kaşığı kekik.

 

Hazırlanışı: 1 büyükçe bardak kaynar suda üzeri kapalı olacak şekilde 6-7 dakika demleyiniz. Süzülür ve içilir kaynar suda yumuşamış kabuk tarçını ise atmayıp yerseniz daha da iyi olur.iniz.

Dr. Ender Saraç'a Sorularınız